Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průběh arteateliéru

Skupina lidí se schází pravidelně, nejlépe 10 - 12 setkání, popř. 3 - 5. Celé setkání trvá přibližně 3 hodiny.

Možností jsou víkendové arteateliery, které jsou intenzivnější. 

Již u prvního setkání zjistíte, že jste v bezpečném prostředí, což v dnešní době je možná i vzácnost. Většinou se všichni zúčastnění naladí na stejnou notu, myslím tím nekonfliktnost, uklidnění, spokojenost, a to v tom širším slova smyslu. V tom užším každý sám se sebou pracuje, a to už může být na jiné vlně (nervosita, strach, stud...). Jakmile však vezmete tužku, štětec do ruky, je to pryč.

Samozřejmostí arteterapeutického ateliéru je stanovení si pravidel skupiny, která provází skupinu celou dobu setkávání.

- jsou to mlčenlivost, důvěra a bezpečí, forma vyjadřování, dostatek času, pravidlo "stop".

Můj arteterapeutický atelier je jiný v tom, že Vás hned na začátku seznámím s veškerými výtvarnými technikami. Můžete si vyzkoušet suchý pastel, uhel nebo olejové barvy... Tímto krokem získáte sebejistotu do dalšího arteterapeutického tématu. U víkendových ateliérů na konci nedělního setkání volím odlehčující téma tvoření vlastního obrazu bez arteterapeutického záměru.

Velmi záleží na arteterapeutovi, který svým projevem, působením navodí a spojí zúčastněné v pohodovou skupinu.

Arteterapeutické setkání má následující průběh:

1. seznamovací technika - knoflíky, přírodniny, karty, pohlednice, kufr

2. rozehřívací technika - čáranice, práce s knihami, barvami. Již zmíněné seznámení s výtvarnými technikami. Tím opadne nejistota, se kterou většina klientů přichází, protože se s kresbou, malbou ještě osobně nesetkali.

3. hlavní výtvarná činnost - po krátké imaginaci, zklidnění a navození k sama sebe, popř. řízená imaginace na dané téma

- klienti po imaginaci začnou zaznamenávat své pocity, obrazy výtvarnými médii. U některých témat je výtvarná technika jasně dána, u většiny arteterapeutických témat je ponecháno na klientovi, jaké výtvarné médium si zvolí. Po skončení výtvarného tvoření má každý prostor, ve kterém se ke svému artefaktu vyjádří. Ovšem nemusí tomu tak být vždy. Někdo mluvit nemůže nebo nechce, někdo řekne jen jednu větu, někdo povypráví obsáhlou cestu svým nitrem. Každopádně právě zde, zde si můžete říct a udělat, co VY chcete. Hodně zúčastněných právě toto neumí. Většinu života se totiž někomu podřizujeme, ať už je to v práci nebo doma, a nebo nás někdo ovlivňuje, tudíž naše svobodné jednání je někdy ve velmi malém zastoupení.

4. závěrečné ukotvení a úklid výtvarných pomůcek

 
 

 



Poslední fotografie


Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 30864
Měsíc: 526
Den: 17